Egyéni védőeszköz juttatási rend (EVE)

A 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.) munkáltatói kötelességként rögzíti, hogy a veszélyforrások ellen védelmet nyújtó védőeszközöket meg kell határozni, azokkal a munkavállalókat el kell látni, használatukra ki kell oktatni és használatukat meg kell követelni (1993. évi XCIII. törvény (Mvt.) 42. § b). Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek teljesítése helyett a munkáltató pénzbeli vagy egyéb megváltást a munkavállalónak nem adhat szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.) 18. § (2).

A munkáltató az egyéni védőeszközt természetben köteles a munkavállaló számára biztosítani. Védőeszköz juttatása esetében a munkáltatónak minden esetben meg kell győződnie a védőeszközzel történő védelem megalapozottságáról, indokoltságáról, valamint a védőeszköz által kifejtett védőhatás mértékéről a veszélyforrással szemben.

A 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.) 56. §-a értelmében a védőeszköz juttatásának belső rendjét a munkáltató írásban határozza meg. E feladat ellátása munkabiztonsági és munkaegészségügyi szaktevékenységnek minősül.

Amennyiben még nem áll rendelkezésre az egyéni védőeszköz (egyéni védőfelszerelés, személyi védőeszköz) juttatási rend (EVE lista), vagy annak elkészítése kapcsán tanácsra lenne szüksége, ajánlatkérőjét elküldheti a Kapcsolat menüpont alatt, illetve az itt megadott telefonszámon szakértő kollégánk szíves rendelkezésére áll.