Hírek

Miért van szükség az elektromos és elektronikai berendezésekből keletkező hulladék szakszerű kezelésére?

A WEEE (Waste Electrical and Electronic Equipment) irányelv az Európa Parlament és az Európai Unió Bizottságának irányelve, amelynek célja, hogy a fenntartható termeléshez és fogyasztáshoz elsősorban az elektromos és elektronikus berendezések hulladékai keletkezésének megakadályozásával, továbbá – az ártalmatlanításra kerülő hulladék mennyiségének csökkentése és az erőforrások hatékony felhasználásához való hozzájárulás érdekében – az említett hulladékok újrahasználatával, újrafeldolgozásával és egyéb hasznosításával, az értékes másodlagos nyersanyagok visszanyerésével hozzájáruljon. 

Az Európai Bizottság felkérte az Európai Szabványügyi Szervezeteket (CEN, CENELEC), hogy dolgozzanak ki európai szabványokat az elektromos és elektronikus berendezések hulladékainak kezelésére, beleértve a hulladékok gyűjtését, szállítását, előkezelését, hasznosítását és újrahasználatra történő előkészítését úgy, hogy a szabványok a legkorszerűbb megoldásokat tükrözzék.
A CENELEC kidolgozta a 50625 szabványsorozatot és az 50614:2020 szabványt.
Az új harmonizált szabványrendszer alkalmazásának szakmai koordinálására és ellenőrzésére létrejött az ún. WEEELABEX szervezet.

KINEK ÉS MIÉRT LEHET SZÜKSÉGE SEGÍTSÉGÜNKRE, SZAKÉRTELMÜNKRE?

  1. Elektromos berendezéseket gyártó és/vagy forgalmazó cégeknek, mert meg kell felelnie a 197/2014.(VIII.1.) Kormányrendelet és a vonatkozó WEEE Európai Uniós előírásoknak, illetve azért, mert hulladékainak sorsáról a megbízott partnerei, vagy saját maga által felelősségteljesen, előírásoknak megfelelően gondoskodni akar.
  2. Hulladék gyűjtéssel, szállítással, feldolgozással és újrahasznosítással, valamint újra használatra előkészítéssel foglalkozó cégeknek, mert biztosíthatják partnereiket, hogy betartják a WEEE előírásokat és olyan rendszert üzemeltetnek amely minden pontjában megfelel a szabványoknak és jogszabályi előírásoknak, ezzel jelentős piaci előnyre tesznek szert.
  3. Mindenkinek, aki az elektromos és elektronikai hulladékok magyarországi piacának résztvevője:
  • hozzájárul az újrahasznosítási ráták eléréséhez,
  • biztosítja a veszélyes összetevők megfelelő kezelését,
  • mert figyelmet fordít ez egészségügyi és munkavédelmi szabályok betartására,
  • mert biztosítja az újrahasznosítási folyamat ellenőrzését és jogi megfelelőségét
  • hozzájárul a környezetünk megóvásához.

Keressen minket bizalommal, a szabványok által megkövetelt rendszert felépítjük önnek, tanúsításra előkészítjük!