Hírek

Kijárási korlátozással kapcsolatos tájékoztató

Tisztelt Partnerünk!

 

A pandémia II. hullámában a kormány újabb korlátozó intézkedéseket vezetett be. Ezekkel kapcsolatosan szeretnénk tájékoztatni Önöket az esetlegesen szükséges intézkedésekről és teendőkről.

 

  1. november 4-én hatályba lépett a 478/2020. (XI.3.) Kormány rendelet a vészhelyzet kihirdetéséről. Ezzel egyidőben lépett hatályba a 479/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet idején alkalmazandó további védelmi intézkedésekről, valamint a 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről.

 

A munkáltatókat leginkább érintő korlátozás az este 20 óra és reggel 5 óra közötti kijárási tilalom.

A kijárási tilalom alól mentességet élveznek a rendeletben felsorolt esetekben a munkavállalók. Egyik ilyen mentesítő körülmény a munkavégzéssel kapcsolatos utazás, mind a munkahelyre, mind onnan haza. Mentességet élveznek továbbá az egyik munkavégzési helyről a másikra közlekedést végzők. Ez a módozat olyanok számára biztosítja a mentességet, akik változó munkahelyen dolgoznak.

Ennek azonban feltétele, hogy a munkáltató előzetesen írásos igazolást állítson ki az összes olyan munkavállalója részére, akinél ez előfordulhat.

Ennek az igazolásnak kötött adattartalma van, ezért arra csak a szabadon letölthető formanyomtatvány felel meg.

Az alábbi linkről letölthető a hivatalos nyomtatvány:

https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/munkaltatoi_igazolas_0.pdf

 

A nyomtatványon meg kell adni a munkavállaló munkavégzési helyét. Előfordulhat azonban, hogy a munkavégzési hely változó.

Mivel a jogszabály nem ír konkrétan az ilyen esetekről, ezért telefonon felhívtam a koronavírus információs vonalat, ahol azt a tájékoztatást kaptam, hogy ilyen esetben a munkavégzési helynek a kijárási tilalom alatt közlekedő munkavállaló munkáltatójának központi telephelyének vagy annak hiányában a székhelyének a címét kell beírni és minden esetben az ellenőrzést végző rendvédelmi dolgozónak el kell, mondani, hogy a munkavégzési hely változó. A tájékoztatás alapján ez elegendő és nem kell bírságra számítani.

 

Amennyiben újabb szabályozás lépne érvénybe arról minden partnerünket haladéktalanul tájékoztatjuk.

 

LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA